Alentejo

In het noorden van Portugal is het landschap groener, De eindeloze vlakten beginnen bij de Taag en het zuiden wordt gekenmerkt door de zon, de hitte en een langzaam levensritme. Dat is de Alentejo.

Aan de kust kunt u wilde, ongerepte stranden met een ruwe schoonheid vinden, in het binnenland een oneindige vlakte met in de wind golvende gouden graanvelden en in het noorden de weiden van de Leziria.

De eindeloosheid van het landschap wordt onderbroken door olijfbomen die de tand des tijds hebben doorstaan en kurkeiken. Op de immense Taag is er een natuurlijke uitkijkpost genaamd Santarem. Over het landschap ziet u ommuurde stadjes, zoals Marvao en Monsaraz, of de magie van de dolmen die u aan lang vervlogen tijden herinnert. Op de heuvels vind u gelijkvloerse, witte huizen. De kastelen brengen herinneringen terug van gevechten en veroveringen, in de binnenplaatsen en tuinen ontdekt u moorse invloeden die de bevolking en de natuur gevormd hebben.

Steden die door unesco zijn uitgeroepen als werelderfgoed zoals Elvas en Evora, getuigen van het doorzettingsvermogen van de bewoners. Dat is misschien wel de reden waarom spirtualiteit en cultuur hier zo een uitgesproken karakter hebben.U kunt in andere steden zoals Santarem, Portalegre en Beja of in de oude jodenwijken van Castelo de Vide getuigenissen uit het verleden vinden.

Deze streek is ideaal om te wandelen, te fietsen of een tocht te paard te maken dankzij het vlakke landschap.U kunt de activiteiten combineren met een verblijf aan een van de stuwmeren zoals dat van alqueava, waar u de sterrenhemel kunt bewonderen en tegelijkertijd kan genieten van het rustige water of het spotten van vogels.

Wat u vooral niet moet vergeten is de kustlijn van Alentejo.Het landschap bestaat daar uit kleine stranden die door rotsachtige kliffen beschut worden, vele hiervan zijn ideaal om te surfen. Hier komt u de zoete aroma’s van de velden tegen, de overheerlijke kruidige geuren waarmee verschillende gerechten worden voorbereid zoals vis, zeevruchten en andere regionale gerechten die geserveerd worden met een uitstekende wijn uit de streek. Het land bepaalt het ritme van de Alentejo.